Vad används metall till?

Metall är ett väldigt allsidigt material som kan användas till flera olika ändamål. Här tar vi upp en del av de saker metall kan användas till, men självklart finns materialet också i andra saker. Vi tar samtidigt upp några av de nackdelar som finns med metall.

Lampor och elektriska komponenter

I de flesta lampor och elektriska komponenter används metall i olika former. Det beror bland annat på att metall leder elektricitet väldigt bra. När det gäller lampan ”hide a lite” som finns här: https://www.elgrossisten.se/varumarken/hide-a-lite/ så innehåller den metall både i fastsättningsanordningar, i själva lampan och i elkablar.

Hästutrustning

Metall finns också i en hel del hästutrustning. Stigbyglar, hästskor, spännen av olika slag och redskap innehåller alla metall. Det här visar på hur starkt och tåligt metall är. Hästarna går med sin rejäla vikt på hästskorna dygnet runt och trots det behöver man inte byta hästskor mer än cirka en gång i månaden. Metallspännen på grimskaft eller sadlar måste också hålla för rejäl tyngd och mycket slitage.

Bildelar

Många bildelar är tillverkade av metall. Vissa av dem tillverkas också i olika former av lättmetall för att bilen inte ska väga för mycket. Så är till exempel fallet med sportbilar och tävlingsbilar. Saker som bromsskivor, bromsrör och flera motordelar är också tillverkade av metall. Det har helt enkelt med materialets pris och hållbarhet att göra.

Kontorsmaterial

Det finns också kontorsmaterial som är tillverkat i metall. Förutom just belysning som ger bra arbetsljus, tillverkas också en del datordelar samt pennor i metall. Det finns också gem och pappersclips som är skapade helt i metall. Många väljer just de här produkterna framför motsvarande i plast eftersom metallen håller mycket mer och dessutom kan man återvinna metallen lättare än plast.

Nackdelar med produkter i metall

Metall är ett fantastiskt material. Det går att värma upp, forma, smälta och när metallen är kall håller den formen trots hög påverkan från fysiska krafter. Men metall har också en del nackdelar. Om den inte målas eller behandlas på annat sätt kommer den till slut att rosta när den utsätts för väder och vind. Det är därför det är mycket viktigt att man behandlar även små repor på till exempel bilens metalldelar. Metall som rostar kraftigt blir enormt försvagad och den kan till slut gå sönder helt. Därför fälls bilar som är extremt rostiga i regel på besiktningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *