Världens hårdaste stål

När det kommer till hållfasthet och hårdhet inom metallernas område, sägs stål vara den hårdaste metallen. Stål i sin renaste form kan dock bli ännu hårdare med nya metoder och banbrytande teknik som kan komma att förändra och förbättra stålmarknaden, samt bana väg för nya användningsområden.

Sverige har utvecklat världens hårdaste stål

År 2017 är året då världens hårdaste stål utvecklades i Uppsala och det svenskägda företaget heter VBN Components. Företaget har med hjälp av flera metaller som blandats i en process, skapat ett material som heter Vibernite. Materialet finns i flera varianter och nummer, och 2017 utvecklades den första som heter Vibenite 290. Företaget VBN Components arbetar även med unik 3D-printing i metall och vann år 2020 ”Best of Industry Award för sitt nya, banbrytande stål som kan komma att förändra hela stålmarknaden. År 2018 kom ytterligare en ny variant ut som heter Vibenite 480 och räknas som världens första 3D-printade metall. Om man äger ett företag, stort som litet, kan det vara en lättnad att ha någon annan som tar hand om fakturering till kunderna. Då kan man få professionell hjälp med en faktura till kund och som företag få en stor avlastning med den administrativa delen av fakturor.

Vibenite 480 och dess användningsområden

De nyaste och hårdaste legeringen av stål, den efterfrågade Vibenite 480, har nyligen fått ett stort fokus och intresse av den amerikanska armén. USA:s armé har beställt Vibenite för att testa det nya stålet för användning till olika tekniska komponenter, maskiner, delar, vapen och mycket mer inom armén. Vibenite har många andra användningsområden där man efterfrågar dess unika egenskaper. Inom matindustrin, som restaurangbranschen, kan man använda Vibenite till hållfasta knivar och inom bilindustrin använder man stålet till bildelar och även som stål i en mängd olika verktyg. Framtidens stål är här och tack vare att Vibenite kan 3D-printas, revolutionerar det stålmarknaden med snabbare tillverkning av stålkomponenter inom många användningsområden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *