Vad innebär det att driva en metallindustri?
Sverige är ett land som under flera år har varit väldigt aktivt inom olika industrier. Det handlar bland annat om kolkraft, kärnkraft, metall och liknande. I sin tur innebär detta att det finns flera olika typer av industrilokaler i Sverige som fortfarande används av företag inom de olika branscherna. En av de branscherna som fortfarande klarar sig väldigt bra är stål- och metallindustrin. Sverige har nämligen stora företag som SSAB och LKAB vilka har kvar sina stålverk uppe i norra Sverige. Därför kommer denna artikel kolla närmre på vad det faktiskt innebär att driva en metallindustri.
Lokalerna måste vara utrustade på rätt sätt
Att driva ett företag inom metallindustrin i Sverige handlar inte bara om att tjäna pengar, utan det handlar framförallt om säkerhet bland de anställda som arbetar ute i fabrikerna. Det handlar bland annat om att se till att det är rätt golv så att de anställda inte halkar och riskerar att skadas av de stora maskinerna. Därför är det vanligt att företagen inom metallindustrin tar kontakt med specialister inom just golv, som vet vad som anses vara säkert. Det finns bland annat väldigt bra företag som arbetar med golvläggning i Stockholm vilka hjälper till med både råd och tips. Att ha ett bra golv är dock bara en av de viktiga aspekterna, fabriker måste nämligen också ha rätt skyltar och utrustning för de anställda så att skador inte kan förekomma.
Vilka företag är störst i Sverige inom metallindustrin?
Det allra största företaget som är aktivt inom metallindustrin i Sverige är SSAB. Namnet SSAB står för Svenskt Stål AB och företaget skapades år 1978 i Stockholm. Utöver bolaget SSAB AB har företaget också flera andra bolag som är aktiva i Sverige. Både den svenska och finska regeringen äger stora andelar aktier i SSAB och företaget anställer väldigt många personer runtom i hela världen. År 2019 beräknades företaget anställda till över 14.500 personer globalt. Detta gör i sin tur att SSAB anses vara en av de allra viktigaste producenterna av bra stål i hela världen. De allra största fabrikerna i Sverige som producerar stål i Sverige ligger i Luleå, Borlänge, Oxelösund och Finspång.
Hybrit och framtidens stål
När det kommer till att framställa stål är detta både dyrt och dåligt för miljön. Därför har SSAB varit först i världen med att försöka tillverka fossilfritt stål. Stålet ska utvecklas med hjälp av en ny teknik som kallas för Hybrit. tanken är att SSAB ska vara helt fossilfritt år 2045, vilket är ett mål som kan påverka miljön väldigt positivt. Stålindustrin står nämligen för hela 7 procent av alla utsläpp.