Sköt om dina industrimaskiner

När du driver ett industriföretag är det viktigt att du ser till att sköta om dina maskiner. De är ditt levebröd, och om du inte servar dem med jämna mellanrum finns det en risk att de kommer gå sönder eller behöva fixas akut. När en maskin står stilla innebär det direkt stora intäktsförluster för din verksamhet. Du behöver fortfarande betala personalens löner, även om de inte har en maskin att arbeta vid. Risken är också stor att du tappar kunder om du inte kan leverera enligt avtal. Om de testar på att gå till dina konkurrenter är risken stor att de stannar där för alltid.

Att sköta om maskinerna är också en arbetsmiljöfråga. Välskötta maskiner innebär en mindre risk för de som jobbar åt dig. Industrin är farlig nog som det är, och det är ditt ansvar som arbetsgivare att se till att dina anställda kommer hem tryggt till sin familj på kvällen.

Byt eller slipa delar

Gå igenom dina maskiner med jämna mellanrum för att se till så att alla delar är i bra skick. Om de inte är det är det smart att beställa service eller reservdelar direkt. Om det är en nyare maskin har du sannolikt ett serviceavtal med tillverkaren du kan använda dig av. Om det är en äldre maskin behöver du ofta vända dig utåt. Du hittar de flesta reservdelar du behöver hos https://www.shiftemobility.com/, se gärna till att beställa så att du har ett lager av de delar du vet brukar gå sönder. På så sätt behöver inte dina maskiner stå stilla i onödan utan de kan vara produktiva större delen av tiden.

Det är också bra att ha kontakt med en firma som specialiserar sig på industrislipning. Ofta är det så att en del inte behöver bytas, den behöver bara lite kärlek för att kunna fungera igen. Beroende på hur ditt avtal ser ut och vad det är för del som behöver slipas brukar det fungera för industrislipare att utföra jobbet på plats hos dig. På så sätt och när det är möjligt sparar du en hel del tid i och med att delar inte behöver skickas fram och tillbaka.

Planera underhållet

De flesta industrimaskiner är igång dygnet runt. Det innebär att det kan bli svårt att planera in ett servicefönster. Det råd vi kan ge är att alltid beakta ekonomin. Att ha servicefönster är i sig en klok investering, du ser över maskinen och säkerställer att den på sikt kan generera produktion och intäkter. Men det är också så att den tid på dygnet och året du väljer att beställa service också är en ekonomisk fråga. Att beställa service på natten är ofta dyrare. Men i och med att det samma gäller för dina skiftarbetare, kan det ändå vara smart att planera underhållet under natten då du bara behöver betala för servicemannen och inte för hela arbetsstyrkan.

Även semesterperioden brukar vara ett bra tillfälle att ha ett service och besiktningsfönster. Under semestern brukar även dina kunder ha låg aktivitet vilket gör att dina produktionsbehov minskar. Se dock till att beställa service under semestern i god tid så att dina leverantörer kan anpassa sig efter dina önskemål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *