Vilken utbildning krävs för att arbeta inom metall?

Drömmer du om att arbeta inom metallbranschen? Det är ett brett yrkesområde där du kan bli allt från svetsare till ingenjör. För det första bör du fokusera på vilken inriktning du vill ha. Vill du arbeta med stål eller kanske något annat material? Ju bättre koll du har på de olika delarna inom industrin desto enklare är det att hitta en passande utbildning. Läs på om de olika yrkena som finns och se vad som skulle passa dig bäst.

Gymnasieutbildning inriktad på metall

En del vet med sig redan i gymnasiet att de vill arbeta inom metallindustrin. En fördel med detta är att du får praktik på din utbildning och har goda chanser till jobb redan den vägen. Om du vill söka in på ett gymnasieprogram så är det industriteknik du ska leta efter. Här lär du dig om hela den industriella processen och har stor möjlighet att få en fast anställning redan efter du har tagit studenten. Det ingår 15 veckors praktik som är förlagd till en arbetsplats med seriösa arbetsgivare. När du går denna linje får du även välja en inriktning när du ska börja andra året. Det kan till exempel vara svetsteknik vilket gör att du sedan kan arbeta som svetsare.

Utbildningar på komvux

Om du kommer på lite senare i livet att du skulle vilja syssla med metallindustrin kan du istället söka in till en komvuxutbildning. Även här finns det olika inriktningar som till exempel svetsare. Ett annat alternativ är att prata med Arbetsförmedlingen i din kommun och se om de kan skicka dig på en arbetsmarknadsutbildning. Eftersom det finns många lediga tjänster inom detta yrke så brukar de vara positiva till att bevilja en sådan. Hur lång en utbildning är varierar beroende på vilket format och vad du ska utbilda dig till. Du måste till exempel studera en längre tid om du vill bli någon form av ingenjör. Räkna med allt från cirka 1 år till uppemot 3 år. Dock kan du även räkna in praktik i nästan samtliga av dessa utbildningar.

YH-utbildning

För dig som vill bli ingenjör är det bästa att titta efter en YH-utbildning. Detta är alltså en yrkesutbildning vilket kräver avslutad gymnasieutbildning eller motsvarande. Du kan till exempel läsa till bergsskoleingenjör som bland annat finns i Filipstads kommun. Om du väljer inriktningen metall så är det en treårsutbildning det handlar om. Något som många ingenjörsutbildningar har gemensamt är att det krävs minst Matte3 för att bli behörig. Du kan även ha behövt läsa kemi och fysik. Har du inte dessa kurser från gymnasiet måste du läsa upp dessa innan du kan ansöka. Många skolor tar även dig med arbetslivserfarenhet om du saknar någon av dessa kurser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Next article

Boliden AB